42 Μάρτυρες του Αμορίου - significado y definición. Qué es 42 Μάρτυρες του Αμορίου
Diclib.com
Diccionario en línea

Qué (quién) es 42 Μάρτυρες του Αμορίου - definición


42 Μάρτυρες του Αμορίου         
ΟΜΆΔΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΏΝ ΜΑΡΤΎΡΩΝ
Οι 42 μάρτυρες του Αμορίου ήταν ήταν μια ομάδα Βυζαντινών ανώτερων αξιωματούχων που αιχμαλωτίστηκαν από Χαλιφάτο των Αββασιδών κατά την Άλωση του Αμορίου το 838 και εκτελέστηκαν το 845, μετά την άρνησή τους να ασπαστούν το Ισλάμ. Τιμώνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 6 Μαρτίου.
Κρατικό Ακίνητο αρ. 42         
Το Κρατικό Ακίνητο αρ. 42 (ρωσικά: государственный объект ГО-42) είναι πρώην οχυρωματική εγκατάσταση στην Μόσχα που σήμερα στεγάζει το Μουσείο του ψυχρού πολέμου.
Άλωση του Αμορίου         
  • Χάρτης με τις βυζαντινές και αραβικές επιχειρήσεις τα έτη 837-838, με την επιδρομή του Θεόφιλου και την εκδικητική εκστρατεία του Μουτασίμ.
  • Μικρογραφία από τη «Σύνοψη Ιστοριών» με την πρεσβεία του τουρμάρχη Βασιλείου στον χαλίφη.
  • Σκυλίτζη]].
  • Χάλκινη [[φόλλις]] νέου τύπου, που κόπηκε σε μεγάλες ποσότητες σε ανάμνηση των επιτυχιών του Θεόφιλου κατά των Αράβων από περίπου το 835 και εξής. Στην πρόσθια όψη, ο αυτοκράτορας εμφανίζεται με θριαμβική ενδυμασία, φέροντας την «τούφα», ενώ στην οπίσθια όψη αναγράφεται η παραδοσιακή επινίκια προσφώνηση "Θεόφιλε Αύγουστε Συ Νικάς".<ref name="follis"/>
Η Άλωση του Αμορίου από το Χαλιφάτο των Αββασιδών στα μέσα του Αυγούστου του 838 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της μακράς ιστορίας πολέμων ανάμεσα στους Βυζαντινούς και τους Άραβες. Της εκστρατείας των Αββασιδών ηγήθηκε προσωπικά ο Χαλίφης Μουτασίμ (833-842) ως απάντηση στην επιτυχή στρατιωτική επιχείρηση του αυτοκράτορα Θεοφίλου εναντίον των συνοριακών περιοχών του χαλιφάτου τον προηγούμενο χρόνο (837). Ο Μουτασίμ έθεσε εξαρχής ως στόχο του την κατάληψη του Αμορίου, γενέτειρα της ομώνυμης δυναστείας στην οποία ανήκε ο Θεόφιλος. Ταυτόχρονα το Α�